Видове устойчиви подови настилки

Идеи за дома

Когато става въпрос за избор на подови настилки за вашия дом разнообразието е голямо. И докато външният вид и цената със сигурност са ключови движещи сили при вземането на решения, не забравяйте, че винаги съществува изборът за устойчив под, който при добро качество ще издържи дълги години.

Какво представлява един устойчив под

Това е повърхност, която е произведена от лесно възобновяеми материали чрез екологични процеси. Освен това създава малко въздействие върху екосистемите около себе си в хода на своя жизнен цикъл, от прибирането на реколтата до производството, употребата и изхвърлянето. Много устойчиви подове имат и социален аспект, тъй като традиционните видове подови настилки като бамбук или сезал са оценявани високо, когато става въпрос за устойчивост и изборът на такива опции гарантира бъдеще за общностите, които ги доставят и произвеждат.

Ето и  някои от „по-екологичните“ възможности за устойчив под

Твърда дървесина

Дървените подове са популярни в цял сват от векове. Те добавят топлина и цвят към интериора, практични са и лесни за почистване и за разлика от килима са чудесни за хора с алергии. Нещо повече, в зависимост от вида на дървения материал, който избирате, това е страхотен екологичен избор за подова настилка.

Да започнем с това, че дърветата са възобновяем ресурс, важно е обаче да изберете вид, който се отглежда в плантации и се добива с търговска цел, а не такъв, който е ограбен от местното горско стопанство. Дърветата също така абсорбират въглерод, докато растат, и той остава складиран във вашите подови настилки, вместо да се отделя като емисии в атмосферата. Нещо повече, в края на своя полезен живот под краката ви, дървото може да бъде преработено или рециклирано, така че въглеродът да остане заключен вътре.

Видове устойчиви подови настилки бамбук

Бамбук

Бамбукът е традиционна подова настилка в Азия от хилядолетия. На външен вид може да прилича на твърда дървесина, но е изсечена от бързо възобновяващ се ресурс – тъй като бамбукът е трева, а не дърво, той расте до зрялост само за 3-5 години. Съхранява до 70% повече въглерод годишно от твърдата дървесина и може да се събира без необходимост от повторно засаждане, тъй като кореновата система остава непокътната. Всичко това означава, че неговият въглероден отпечатък е нисък, дори след като се включи доставката извън Азия. Той е здрав, изключително издръжлив, естествено антибактериален и устойчив на насекоми и влага, което го прави идеален за влажна среда.

Налични са редица видове бамбукови подови настилки, всяка от които леко се различава в производствения процес, икономическата жизнеспособност при източника и местните предпочитания. В Азия най-разпространената форма използва тънки бамбукови стъбла, изрязани възможно най-плоско, след което подрязани до подобни дължини. След това дървото може да бъде оцветено, лакирано или оставено с естествен вид.

Извън Азия е по-вероятно да се намират по-високо обработени бамбукови подове. Те обикновено се правят от зрели бамбукови пръчки, отново нарязани на ивици, след това обелени и сварени, за да се отстранят естествените нишестета и захари. След това дървото се изсушава и рендосва, осигурявайки два основни естествено срещащи се цвята, подобни на бук и дъб.

Когато достигне етапа на ламиниране, екологичността на най-широко разпространените бамбукови подови настилки е склонна да бъде компрометирана. Това е така, защото обикновено се свързва заедно с помощта на урея-формалдехидни (UF) смоли, които отделят летливи органични съединения, които не са добри за качеството на въздуха по това време. Въпреки това, бамбукът използва много по-малко UF лепило, отколкото други опции, като субстрат от дървесни частици.

ламинат Видове устойчиви подови настилки

Корк

Корковите плочки или дъски се правят от кората на корковия дъб, която се събира внимателно от живото дърво. Това означава, че е силно възобновяем и устойчив ресурс за подови настилки. Откъсва се от корково дърво веднъж на всеки 10 години, след като дървото навърши 25 години. Всяко дърво може да живее до 200 години.

По отношение на представянето на подовата настилка, коркът има много предимства. Той е естествено антимикробен, чудесен изолатор е както срещу шум, така и срещу загуба на топлина и е удобен под краката. Неговата еластичност също означава, че се справя добре с поставянето на мебели и тежкия пешеходен трафик. Не на последно място той е и огнеустойчив.

Коркът е висок и в „зелената“ скала. Като дърво, той осигурява жизнена среда за други растителни и животински видове и ривлича малко въглеродни емисии по време на прибиране на реколтата. Освен това е силно рециклируем, след като подовите настилки са готови.

Видове устойчиви подови настилки корк

Балатум

Истинският линолеум съществува от 1855 г. Той е произведен от 100% възобновяеми източници и е 100% биоразградим.

Балатумът е смес от изсушени и смлени ленени семена, борова смола, смлян корк и борова смола, с основа от юта, чул или платно. Той е огнеустойчив и също така е антистатичен, което го прави идеален за страдащите от алергии. Освен това, тъй като неговите декоративни пигменти са вградени в структурата на линолиона, той не избледнява.

Висококачественият балатум е изключително гъвкав, което го прави полезен в среди, където плочки биха се напукали. Има по-евтини балатуми, но те са по-тънки в напречното сечение и няма да издържат толкова дълго.

веднъж на всеки 10 години, след като дървото навърши 25 години. Всяко дърво може да живее до 200 години.

По отношение на представянето на подовата настилка, коркът има много предимства. Той е естествено антимикробен, чудесен изолатор е както срещу шум, така и срещу загуба на топлина и е удобен под краката. Неговата еластичност също означава, че се справя добре с поставянето на мебели и тежкия пешеходен трафик. Не на последно място той е и огнеустойчив.

Коркът е висок и в „зелената“ скала. Като дърво, той осигурява жизнена среда за други растителни и животински видове и ривлича малко въглеродни емисии по време на прибиране на реколтата. Освен това е силно рециклируем, след като подовите настилки са готови.

Видове устойчиви подови настилки теракот

Каучук

Гумените подови настилки обикновено се свързват с търговски и индустриални помещения, но с малко въображение могат да играят полезна роля в банята, кухнята или перални помещение. Истинската гума се добива от живото каучуково дърво и следователно е 100% възобновяем ресурс. Като под, той е лесен за поставяне и поддържане чист, изолиран срещу звук и вибрации и е антистатичен, така че е чудесен за астматици.

Видове устойчиви подови настилки гумени

Килим

Материалите, от които може да се направи кили са наистина много, но може би най-голямата изненада тук е, че вълнените килими (въпреки че вълната е естествен, устойчив и възобновяем ресурс) се оценяват много лошо в „зелената“ скала, по отношение на публикувани изследвания. Това до голяма степен се дължи не на самата вълна, а на енергийните изисквания при производството на килими, летливите органични съединения отделени от лепилата, използвани при полагането на килима и вашия избор на подложка. Въпреки това, килимите с ниско съдържание на ЛОС стават все по-достъпни.

Какви са другите варианти, ако се притеснявате за екологичното представяне на вълнения килим? Устойчивите килими включват и тези, направени от други естествени влакна като памук, сезал, юта или кокосови люспи. Един особено „зелен“ вариант е килимът, направен изцяло от рециклиран полиетилен терефталат – това е пластмасата, използвана в контейнерите за храна и напитки.

Има един безкраен източник на нещата, рециклирането им по този начин ги предпазва от нашите сметища, а боядисването им е по-малко замърсяващо и изисква по-малко енергия от другите видове подови настилки.

Видове устойчиви подови настилки килим

Кокосов орех

Дървесината на кокосовата палма е сравнително рядък избор за подова настилка, но е с добри показатели за устойчивост. Кокосовите палми растат бързо, но дървесината обикновено се добива от 60-80-годишни растения, които вече не дават плодове. Кокосът е твърда дървесина с необичайно, привлекателно плътно зърно. Той е по-евтин от тиковото дърво и твърд като махагона.

Видове устойчиви подови настилки кокосов орех

Вече получихте доста изчерпателна информация за видовете устойчиви подови настилки остава само да направите правилния за избор за вашия дом.

Снимки: Pinterest

Подобни статии

Абонирай се

Получи изгодни оферти за нови имоти на своя имейл

* Задължително поле