От какво зависи максималният размер на кредита, който банките отпускат

Любопитно

Има няколко възможни ограничения:

  • На първо място това са доходите на кредитоискателя, тъй като банките имат различни изисквания за кредитоспособност. Тук е важно и признаването на доходите от различни източници като легитимни;
  • Друго ограничение за получаване на максималния размер на кредита, за който се кандидатства е процентът на отпуснатата сума според стойността на жилището, което служи като обезпечение. Може да се разчита средно на около 80% – 90% от пазарната стойност на недвижимия имот, като процентите са обвързани с местоположението на имота, типа на строителството на сградата (типа на конструкцията), както и състоянието му.
От какво зависи максималният размер на кредита, който банките отпускат

Възможно ли е 100% финансиране на покупката и дори получаване на допълнителни средства за ремонт и обзавеждане?

При изпълнение на определени условия, свързани с обезпечаването на кредита и доходите на кредитоискателя, някои банки биха предоставили тази възможност.

Какъв срок е добре да се предвиди от подписването на предварителния договор до нотариалното изповядване на сделката?

Важно е да се отчетат сроковете на банките за разглеждане на доходите на кредитоискателя и подготовката на експертната оценка на имот, който ще служи като обезпечение. Ако се подпише предварителен договор със срок около месец до нотариалното изповядване на сделката, следва да се има предвид, че този срок може да се окаже недостатъчен и да притиска купувача във времето. Следва да се предвидят административните срокове за издаването на някои задължителни както за кредитоискателя, така и за продавача на имота документи, необходими на банката. Трябва да се провери дали всички документи, с които продавачът удостоверява собствеността си са налични и ако не са какво е необходимото време за набавянето им. Поради тези причини е задължително да се предвиди срокът в предварителния договор да е повече от стандартните 30 дни.

Автор: Станимир Станков / Mениджър VIP клиенти, Нов Дом 1 / тел.: 0894 555 690

Станимир Станков, мениджър VIP клиенти, нов дом 1

Снимки: Pinterest

Подобни статии

Абонирай се

Получи изгодни оферти за нови имоти на своя имейл

* Задължително поле