Какво трябва да знаем за Ипотечния кредит

Любопитно

Банките предлагат на българския пазар различни кредити за покупка на недвижими имоти – апартаменти, къщи, вили, ателиета, кабинети, офиси, парцели за изграждане на еднофамилни къщи и др.

Какъв кредит може да ви бъде разрешен, бихте могли да се ориентирате от следната информация:

Максималният размер на кредита – зависи от две взаимносвързани неща.

  1. Вида и състоянието на недвижимия имот;
  2. Доходите на кредитоискателя;

Важно е да се знае, че ако доходите ви позволяват относително голям размер на кредита, но имотът няма същата стойност, ще получите кредит съобразен със стойността на имота. И обратно, ако оценката на имота е висока, но доходите ви не позволяват толкова голям кредит, ще получите кредит съобразен с доходите ви .

Какво трябва да знаем за Ипотечния кредит

Трябва да се прави разлика между покупна цена на имота и неговата пазарна стойност. За размера на кредита банката не се интересува толкова от покупната му цена, а колко е пазарната стойност, която се определя от назначен от нея външен лицензиран или собствен оценител.

Ако покупната цена е под пазарната му стойност, банката може да отпусне сума по голяма от тази, която сте заплатили с цел ремонт на имота. Ако пазарната оценка е по-ниска от покупната цена, кредитът ще е по-малък от това, което сте заплатили. В този случай е необходимо да имате самоучастие, с което да покриете разликата. Професионалните брокери могат да ви предложат точния имот, съобразено с това дали разполагате със самоучастие или не .

Повечето банки финансират между 80-90% от пазарната цена на имота. Самоучастието, с което трябва да разполагате в този случай е в размер на 10 ~ 20% от цената на имота. За имоти, които нямат Акт 16 се определя по-голямо самоучастие от купувача. Ако нямате никакви собствени средства, но желаете да закупите жилище, не се притеснявайте за такава ситуация също има вариант. Банката може да ви предложи допълнителен потребителски кредит.

Важно за купувачите е да знаят, че освен цената на имота при покупка възникват и разходи за нотариални такси, данък за покупка на недвижим имот (платим към съответната община), както и комисионна за Агенцията за недвижими имоти, която посредничи при сделката. Какви биха били съответните нотариални разходи, можете да проверите в Калкулатора за нотариални такси на посоченият линк:

www.notarial-calculator.imoti-bulgaria.com

Какво трябва да знаем за Ипотечния кредит

Срок на кредита – обичайните предложения за жилищен кредит са със срок между 20 – 35 години и по преценка на банката и съобразно кредитната й политика. Важен момент тук е факта, че когато изтеглите кредит за максималния срок, което от своя страна ви дава комфорта на най-ниската месечна вноска, имате възможността да правите частични предсрочни погасявания, когато имате възможност. По този начин сами редуцирате срока на кредита и разходите за лихви чувствително ще намалеят.

 Дава се възможност и за гратисен период, ако инвестирате в строеж, за изграждането на който е необходимо време. По време на гратисния период се плаща само лихва.

Годишен лихвен процент – казано най-общо варира. Зависи от обезпечението по кредита – ипотека, залог за вземане върху влог и дали доходите на кредитоискателя са обследвани или не. Някои банки отпускат на лоялните си клиенти кредити с лихвен процент, по-нисък от действащия – така наречените преференциални лихви. „Нов Дом 1“ има сключени договори с водещите банки за предоставянето на такъв преференциален лихвен процент за своите клиенти.

За отпускането на жилищен кредит повечето банки изискват предварителен договор за покупко-продажба, в който е описан имотът, цената му и условията при които ще се извърши продажбата. Препоръчваме да използвате агенция за подготовката на договора, тъй като те имат опит в сделки с различни особености (наясно са в кои случаи могат да възникнат проблеми вбъдеще) и се ангажират да защитават интересите на купувача. Може да се подпише нотариален акт с уговорено отложено плащане, т.е. да заплатите цената на имота след прехвърляне на правото на собственост, при описани в нотариалния акт условия.

Други банки отпускат кредити без клиента да има предвид конкретен недвижим имот. Анализират доходите на кредитоискателя и го информират за възможностите да получи кредит. След това банката дава няколко месеца за търсене и избор на имот. Най-често за обезпечение по кредита се приема ипотека на имота, предмет на закупуване. Обикновено банката изисква сключване на имуществена застраховка за имота за срока на кредита.

Кредитите за строителство, довършителни работи и подобрения често се ползват на етапи, като банките осъществяват финансов и технически контрол по целевото влагане на средствата.

За отпускане на кредит е особено важна възрастта на кредитоискателя. Повечето банки взимат под внимание и имат собствени изисквания относно сборът от възрастта на кредитоискателя и срока на кредита в какви граници да варира.

Автор: Станимир Станков / Mениджър VIP клиенти, Нов Дом 1 / тел.: 0894 555 690

Станимир Станков, брокер Нов Дом 1

Снимки: Pinterest

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подобни статии

Абонирай се

Получи изгодни оферти за нови имоти на своя имейл

* Задължително поле