Комбиниране на цветове в интериорния дизайн

Идеи за дома

Комбинирането на цветове в интериорния дизайн създава красиви стаи, коригира пропорциите на пространството и добавя хармония към обзавеждането. Цветовият дизайн е много важен елемент от интериорния дизайн и декорация. Цветът може да трансформира малките пространства, да направи стаите по-светли и да внесе комфорт и топлина във вътрешните пространства.

Няколко съвета за комбиниране на цветовете в интериора, за да улесним избора на подовите настилки, тавана и цвета на стените на всяка стая.

  • Модерният цветови дизайн за всекидневни предлага фантастични комбинации от подови настилки, цветове на тавани и стени. Светлите стени, светлите тавани и тъмнокафявите подове създават големи пространства. Контрастните цветове изглеждат интересни и стилни. Използването на цветови комбинации, които включват светли тонове, помага да се подчертаят тъмните тонове, за да се получи шик и елегантен дизайн.

Комбиниране на цветове в интериорния дизайн
  • Комбинирането на цветове в интериорния дизайн създава красиви стаи, коригира пропорциите на пространството и добавя хармония към обзавеждането. Цветовият дизайн е много важен елемент от интериорния дизайн и декорация. Цветът може да трансформира малките пространства, да направи стаите по-светли и да внесе комфорт и топлина във вътрешните пространства. Това са няколко съвета за комбиниране на цветовете на интериорния дизайн, за да улесните избора на покритието на подовете, тавана и цвета на стените на всяка стая.
  • Светлите цветове са идеални за стаи с ниски тавани. Светлата боя на таваните и по-тъмните тонове на стените могат да се комбинират с вертикални линии, за да се създаде визуален ефект на по-висок таван.
Комбиниране на цветове в интериорния дизайн
  • Вертикалните линии по стените могат да бъдат създадени с помощта на модерни дизайни на тапети, корнизи или художествени рисунки. Тъмните подове, боядисаните в светло стени стени и дизайнът на стените на райета са чудесна комбинация за визуално повдигане на тавана и създаване на повече пространство.
  • За малки стаи с ниски тавани цветът на тавана трябва да е много светъл, а покритието на пода – по-тъмно. Меките контрасти в интериорния дизайн помагат за разтягане на малките пространства.

Добре е ярките цветове да присъстват в по-малък обем и да играят ролята на акценти. Разбира се, всяко правило в интериорния дизайн си има своето изключение! Ако избираме цветове за просторно голямо по квадратура помещение, няма да сбъркаме ако използваме предимно ярък или силен тон. В интериорния дизайн се срещат и похвати, в които се използват тъмни и силни цветове, като основни и преобладаващи и в много малки пространства, като по този начин се засилва усещането за малкото,  придавас е илюзия за уединеност и се поодсилва акцента от светли цветове.

Комбиниране на цветове в интериорния дизайн

Някои цветове имат способността да разширяват пространството, а други да го стесняват, но трябва да знаем, че всичко зависи от светлината и позиционирането им. Начина на подредба на цветовете и текстурите в пространството има силата да променя перспективата. Можем да направим стаята да изглежда по-висока, по-дълга, по-широка или да подчертаем определен елемент.

Нека да разгледаме няколко варианта, в които пространството се променя от цвета:

  • За постигане на усещане за по-голямо пространство в интериорния дизайнизползваме светли и студени цветове. Светлите тонове, ще отразят светлината и ще създадат илюзия за повече пространство;
Комбиниране на цветове в интериорния дизайн
  • Ако искаме стаята да изглежда по-малка, компактна и уютна, то използването на по-силни и тъмни цветове за стени, тавани и други повърхности ще свърши отлична работа.

Тъмните цветове поемат по-голямата част от естествената  светлина на интериора и създават усещане за затвореност, уединение, завършеност. Те могат да бъдат много полезни  в определени концепции за интериорен дизайн. Уплътняването на пространството с тъмни цветове в някои стилове е задължително. Много често се използва в интериорния дизайн на обществени помещения с цел засилване на определени светли акценти. Добри резултати се постигат и в интериора на спалнята, някои дневни, кухни, бани и др.

Комбиниране на цветове в интериорния дизайн

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подобни статии

Абонирай се

Получи изгодни оферти за нови имоти на своя имейл

* Задължително поле