Кои са най-подходящите квартали за семейства с малки деца в София

Новини
Full size photo of positive, three people mommy daddy small kid girl or boy in bouncer, parents make hands roof, enjoying sit on floor in light kitchen, indoors.

„Човек дори добре да живее, рано или късно се жени!“ (статията е писана от мъж все пак). Тогава му се налага да вземе решение (понякога преди, а понякога и след 9-ия месец), къде да свие своето семейно гнездо. Тук е много важно да уточним особено за читателите, които са родени и израснали извън София е, че специфичното и различното на столицата е че абсолютно всеки район и по-голям квартал е като отделен мини град т.е. почти всички квартали с малки изключения, разбира се имат големи хипермаркети, детски площадки и градини, начални и средни училища, лечебни заведения, аптеки, добри или отлични комуникативни връзки и транспорт: автобуси, тролейбуси, трамвай,  а и в голяма част от София вече и метро.

Изхождайки от горе споменатото сме формирали следната класация на топ 3 района за семейства с малки деца разделена на ценови сегменти:

Нисък ценови сегмент:

 • Люлин
 • Надежда
 • Суха река

Среден ценови сегмент: 

 • Младост 3
 • Овча купел
 • Бъкстон

Висок ценови сегмент:

 • Иван Вазов
 • Лозенец
 • Кръстова вада

 

Често допускани грешки при подбор на жилище за семейства с малки деца 

 1. Повечето клиенти избират на база „харесвам онова, което познавам“ и не желаят да променят повече от един-два квартала.

Съвет: Разгледайте и съседни на познатите ви райони, като посетите магазини, заведения, пазари и използвайте транспортните връзки. Може и да останете приятно изненадани, а аз ви обещавам, че ако го направите два или три пъти  мястото вече няма да ви е непознато и ще откриете сами за себе си преимуществата и недостатъците.

    2. Да се купува имот в близост до учебно заведение, в което детето им ще ходи някой ден на училище /детска градина/, но доста често остават разочаровани било от учебното заведение или други фактори.

Съвет: Столицата е с отлично уреден транспорт. Дори и да не използвате личен автомобил в града, в рамките на 15-20 минути в посока с обществен транспорт имате достъп до по-голям избор от учебни заведения, спестявате средства и се грижите за природата, и не на последно място в едно учебно заведение детето прекарва в масовия случай от 4 до 5 години, а покупката на имот е доста по-дългосрочна инвестиция и е добре да се съобрази с дългосрочните фактори.

Практическият съвет, който на база дългогодишна практика мога да дам е:

„София е изключително динамичен и бърз град, времето буквално отлита неусетно и чудейки се днес къде ще си направим адресна регистрация за ясла или детска градина,  докато се „обърнем“ идва време за матура и буквално на „следващия“ ден за избор на университет, затова преди покупка на жилище е добре да направите няколко основни неща:

 • Определяне на бюджет

Ако ще се използват услугите на банкова институция е задължително възможностите и условията за финансиране, както и месечната вноска на бъдещия кредит  да не са повече от 30-35% от нетния семеен доход (като препоръчваме среща с лицензиран кредитен консултант).

 • Определяне на критерии

Докато обсъждате „какво“ и „защо“ определете онези неща, които са изключително важни за вас и не бихте желали да правите компромис с тях (форма и размер на стаите, етажност, изложение, гледка,  тип строителство,  големината на сградата, паркомясто и т.н.). В повечето случаи решават жените (от личен опит го знам) , така че за да се спести време просто попитайте съпругата си.

 • Определяне на помощник 

Намирането на жилище е многопластов процес. Голяма част от клиентите се заблуждават, че със звънене на няколко обяви и от първи или втори оглед ще намерят своя мечтан дом.  Истината е, че малцина са късметлиите, които успяват  без посредник и част от тези сделки са с висока доза риск заради липсата на компетентно лице, защитаващо интереса ви. Свържете се с препоръчан консултант недвижими имоти  или такъв от реномирана агенция с дългогодишен опит и юридически отдел, защото това са професионалисти, които познават пазара и ще се съобразят най-добре с вашите възможности, нужди и индивидуални изисквания.

А кои са вашите топ 3 квартали за семейства с малки деца?

Линкове към актуални обяви и селекция с имоти, подходящи за семейства с малки деца:

 1. Двустаен имот, кв. Младост 3
 2. Двустаен имот, кв. Кръстова вада
 3. Тристаен имот, кв. Кръстова вада
 4. Четиристаен имот, кв. Иван Вазов

Селекция с актуални обяви подходящи за семейства с малки деца

Автор: Иван Димитров / Mениджър Офис „България“, гр. София, Нов Дом 1 / тел.: 0890 555 820

Брокер Иван Димитров Нов Дом 1

Подобни статии

Абонирай се

Получи изгодни оферти за нови имоти на своя имейл

* Задължително поле