Ще се отразят ли промените на лихвените проценти върху цените на имотния пазар?

Новини

Йордан Йорданов: “Пазарът е стабилен, евентуално покачване на процентите няма да се отрази върху цените.” Защо?

Лихвите по кредитите никога не са били на толкова ниски нива както през 2023 г. и достигнаха нива от 2.1% за клиенти с отличен финансов профил и нива от 2.5% за клиенти със стандартен профил. Към януари месец на тази година банките свалят процентите с 2.57. Известно е, че ипотечните кредити са в пряка връзка и с имотния пазар. Ще имат ли отражение по-ниските лихви върху цените на имотите у нас? Ще има ли покачване на процентите отново?  Това вълнува българският инвеститор, въпреки че от края на годината се стабилизира пазара за недвижими имоти в България и тенденцията е цените да останат на това ниво.

Лихвените проценти успоредно с цените на имотите

Много са факторите, които влияят на цените на имотите. Сред тях на първо място е периодичната инфлация, после идва ред на конкуренцията и търсенето. Йордан Йорданов, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти “Нов дом 1”, обаче е категоричен, че лихвите не са сред факторите.  При евентуално увеличение няма да има успоредно покачване на цените на имотния пазар. “Увеличение на лихвите, ние въобще не очакваме, имайки предвид увеличаването на депозитната маса в банките би следвало дори да паднат още малко. Това е много интересна дъвка за политици, анализатори и медии, която към настоящия момент не се покрива.”, заявява Йорданов. Кредитите влияят на пазара у нас, но не толкова, колкото в Западна Европа, това твърди експертът. В началото на новата година се отбелязаха най-ниските лихвени проценти до сега и след решението на БНБ не се очаква покачване.

Купувачите разчитат на собствени средства при придобиване на недвижим имот

Предвид, че по-голямата част от българите разполагат със собствено жилище разчитат на препродаване повече, отколкото на кредитен поток. По данни на БНБ темповете на жилищните кредити на годишен растеж към юни 2023 остават близо до отчетените в края на предходната година, като възлизат на 18% (17.9% към декември 2022 г.). Това показва, че въпреки повишаването на цените на пазара по това време на миналата година няма увеличение на тегленето на кредит. Според Йордан Йорданов към средата на 2023 г. под 30%  от сделките са сключени на база кредит и над 70% от имотите са закупени с лични спестявания. Той допълва, че състоянието в столицата е малко по- различно в полза на кредитните сделки. В София 32-33 % от клиентите използват кредит за покупка на имот.

Стабилността на имотния пазар ще се запази. Това са прогнозите за тази година и лихвените проценти няма да повлияят на цените т.е. и при увеличение, и при спад на процентите засега ще разчитаме на стабилни сделки. Въпреки това, купувачите трябва да бъдат добре информирани и подготвени за пазара на имоти. Жизнено необходимо е  инвеститорите  да разгледат разнообразните възможности за намиране на подходящ имот, като например да се обърнат към професионални агенции за недвижими имоти, които имат богат опит и портфейл от сигурни обекти, за да намерят баланс при плащането.

Една от утвърдилите се агенции за недвижими имоти в България е “Нов дом 1”, която работи на пазара на имоти от 12 години и предлага изключително добри оферти за апартаменти, къщи, вили, офиси, магазини, хотели, земеделски земи и др. в цялата страна. “Нов дом 1” разполага с квалифициран екип от брокери, юристи, оценители и консултанти, които могат да помогнат на купувачите да намерят имота, който отговаря на техните изисквания и бюджет.

Подобни статии

Абонирай се

Получи изгодни оферти за нови имоти на своя имейл

* Задължително поле